1896-1936

Η εποχή της... "σχεδόν" αθωότητας

"Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, κατέβα, φανερώσου και άστραψε εδώ πέρα, στη δόξα της δικής σου Γης και του Ουρανού..."

ολυμπιακοι αγώνεςΜε αυτές τις ιδέες ξεκίνησαν οι πρωτεργάτες της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Οι διάδοχοί τους προσπάθησαν να τις σεβαστούν τα επόμενα 40 χρόνια. Σχεδόν τα κατάφεραν. Τους τα χάλασε όμως ο κύριος Χίτλερ στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, για αυτό και το... "σχεδόν αθωότητας". Έπειτα, ήλθε ο πόλεμος και ο αγώνας από τους στίβους της ευγενικής άμιλλας μεταφέρθηκε στα αιματοβαμμένα πεδία των μαχών.

ολυμπιακοι αγώνες I. ΑΘΗΝΑ 1896

The Olympic Games of 1896

http://www.orama.com/athens1896

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής άρχισαν με τα αποκαλυπτήρια ενός ανδριάντα, του ανδριάντα του Γεωργίου Αβέρωφ, με τη χορηγία του οποίου αναμαρμαρώθηκε ολόκληρο το κάτω διάζωμα του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ήταν 24 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα του 1896 (παλιό ημερολόγιο). Την επομένη, 25 Μαρτίου, ημέρα της εθνικής εορτής των Ελλήνων, στις 15.30 ακριβώς, ο βασιλιάς Γεώργιος Α´ κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Αμέσως μετά ακούστηκε για πρώτη φορά σε στίχους Κωστή Παλαμά και μουσική Σπυρίδωνα Σαμάρα ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εκτέλεση του ύμνου από τις φιλαρμονικές και από μια χορωδία 150 ατόμων έκανε μοναδική εντύπωση στους δεκάδες χιλιάδες θεατές, οι οποίοι, αφού επευφήμησαν με ουρανομήκεις ζητωκραυγές τους εκτελεστές, ζήτησαν την επανάληψή του.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

Στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα πήραν μέρος 285 αθλητές από 13 χώρες. Η έναρξη των αγώνων αναγγέλθηκε με τον ήχο μιας σάλπιγγας. Εμφανίστηκαν τότε οι αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στα προκριματικά του πρώτου αγωνίσματος, του δρόμου των 100m. Το δεύτερο αγώνισμα της ημέρας, το οποίο ήταν τελικός, ήταν το τριπλούν. Ο νικητής Αμερικανός Κόνολι, με άλμα στα 13,71m, ήταν ο πρώτος ολυμπιονίκης των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων. Αμερικανός ήταν και ο νικητής στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Ονομαζόταν Γκάρετ και κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με τα αγωνίσματα του στίβου έγιναν και τα αγωνίσματα της γυμναστικής, της άρσης βαρών, της πάλης, του τένις, της οπλομαχίας και της σκοποβολής. Η ποδηλασία διεξήχθη στο ποδηλατοδρόμιο που κατασκευάστηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο στο Νέο Φάληρο. Την πέμπτη ημέρα των αγώνων έγινε το αγώνισμα του μαραθώνιου. Η ιδέα ανήκε στο Γάλλο λόγιο Μισέλ Μπρελ, ο οποίος πρότεινε στον Κουμπερτέν να επαναληφθεί η κούρσα του Φειδιππίδη και αυτός θα προσέφερε το έπαθλο στο νικητή. To αγώνισμα αυτό έκρυβε για τους Έλληνες φιλάθλους ξεχωριστές συγκινήσεις. Η νίκη του Σπύρου Λούη, του νερουλά από το Μαρούσι, συγκίνησε τόσο πολύ το πανελλήνιο, ώστε πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.

Την τελευταία ημέρα έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές και ο βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε τη λήξη των αγώνων, οι οποίοι γνώρισαν μοναδική επιτυχία, μια επιτυχία τόσο αναγκαία για τη συνέχιση του θεσμού.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Σπύρος Λούης

Ο αθλητής που κυριάρχησε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Σπύρος Λούης. Μπροστά σε 70.000 θεατές, ως επί το πλείστον Έλληνες, και τις βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Σερβίας τερματίζει πρώτος στη δύσκολη διαδρομή Μαραθώνα-Αθήνα. Οι θεατές έχουν ήδη πληροφορηθεί το νέο από τον αφέτη, που έφιππος το ανακοινώνει πρώτα στη βασιλική οικογένεια. Όταν ο νερουλάς από το Μαρούσι εισέρχεται στο στάδιο, αποθεώνεται από τους θεατές που κλαίνε, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ενώ οι γυναίκες πετούν στα πόδια του τα χρυσαφικά τους.

Ο χρόνος του νικητή ήταν 2 ώρες 58´ και 50´´ για την απόσταση των 42 και κάτι χιλιομέτρων. Πάντως αρκετοί ξένοι συγγραφείς, χωρίς να έχουν όμως αποδείξεις, υποστηρίζουν ότι η νίκη του Λούη οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε κόψει δρόμο μέσα από τα χωράφια.

ολυμπιακοι αγώνες II. ΠΑΡΙΣΙ 1900

1900 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114360.html

Οι Γάλλοι αποφάσισαν να οργανώσουν την Ολυμπιάδα στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης των Παρισίων. Όλοι περίμεναν ότι οι αγώνες θα ήταν πολύ καλύτεροι από αυτούς της Αθήνας, πιστεύοντας ότι οι Γάλλοι είχαν διδαχτεί από τις οργανωτικές ατέλειες της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας. Οι ελπίδες αυτές γρήγορα διαψεύστηκαν και, αν δεν υπήρχαν ο ενθουσιασμός ορισμένων ρομαντικών, όπως ο βαρόνος Κουμπερτέν, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή αθλητών, ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είχαν σταματήσει να διεξάγονται ήδη από το Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ειδικό στάδιο για τα αγωνίσματα του στίβου, ότι τα σκάμματα για τα άλματα τα τακτοποιούσαν οι ίδιοι οι αθλητές και ότι η προσέλευση του κοινού σε μια πόλη μερικών εκατομμυρίων ποτέ δεν ξεπέρασε τους 3.000 θεατές την ημέρα, σε αντίθεση με τους 30.000 και 40.000 θεατές που παρακολουθούσαν τους αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα το 1896.

ολυμπιακοι αγώνες Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

Καλύτερος αθλητής των αγώνων αναδείχθηκε ο Αμερικανός Άλβιν Κρένζλαϊν, ένας πολύ ψηλός νεαρός από την Πενσιλβάνια, ο οποίος κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 60m, στα 200m, στα 110m με εμπόδια και στο άλμα σε μήκος. Από αυτή την Ολυμπιάδα άρχισαν να μετέχουν και γυναίκες (τένις).

Στα 800m δύο Αμερικανοί αθλητές δεν κατέβηκαν να τρέξουν στον τελικό, γιατί ήταν Κυριακή, ημέρα ανάπαυσης και προσευχής, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία. Στα 400m με εμπόδια, οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν τηλεγραφόξυλα για εμπόδια τα οποία είχαν τοποθετήσει κάθετα στο στίβο. Στο τελευταίο μάλιστα εμπόδιο είχαν βάλει και μια λιμνούλα, προφανώς για ποικιλία. Σε αυτούς τους αγώνες συνέβησαν και άλλα ευτράπελα, αποδεικνύοντας την κακή οργάνωσή τους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε το μπέρδεμα που έγινε στον τερματισμό του μαραθώνιου, όταν ο Αμερικανός Νιούτον πανηγύριζε νομίζοντας ότι ήταν πρώτος, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πέμπτος, ή την περίπτωση του Αμερικανού Λονγκ, νικητή των 400m, τον οποίο οι Γάλλοι φίλαθλοι θεώρησαν Γάλλο και γι' αυτό πανηγύρισαν δεόντως.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Ρέι Έουρι

Ο Αμερικανός στην καταγωγή Ρέι Έουρι γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα. Όταν ήταν μικρός έμεινε παράλυτος από κάποια ασθένεια. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Εξασκούνταν σε καθημερινή βάση σκληρά και στο τέλος ξεπέρασε μόνος του το πρόβλημα. Στην Ολυμπιάδα του Παρισιού χρίστηκε χρυσός ολυμπιονίκης σε τρία από τα αγωνίσματα του στίβου, στο ύψος άνευ φόρας (1,65m), στο μήκος άνευ φόρας (3,21m) και στο τριπλούν άνευ φόρας (10,58m). Γενικά, ήταν μια μεγάλη μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί επανέλαβε τον άθλο του και στις δύο επόμενες Ολυμπιάδες. Το 1904 κέρδισε χρυσά μετάλλια στα ίδια αγωνίσματα και το 1908 δύο ακόμη χρυσά (το τριπλούν άνευ φόρας καταργήθηκε).

ολυμπιακοι αγώνες III. ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904

1904 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114372.html

Ο Κουμπερτέν γρήγορα κατάλαβε ότι για την επιτυχία των αγώνων και κυρίως για τη συνέχισή τους ήταν αναγκαία η συνδρομή του αμερικανικού παράγοντα, του μόνου που εκείνη τη στιγμή μπορούσε να στηρίξει με κεφάλαια την προσπάθεια. Έτσι, αποφασίστηκε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1904 να γίνουν στις ΗΠΑ και μάλιστα στην πόλη του Σικάγου. Τελικά, με παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τίοντορ Ρούσβελτ επελέγη η Πύλη της Δύσεως, το Σεντ Λούις, γιατί η περίοδος τέλεσης των αγώνων θα συνέπιπτε με τη σημαντική εμπορική έκθεση της πόλης. Γι' αυτό και διήρκεσαν τρεις σχεδόν μήνες, όσο δηλαδή και η έκθεση. Η τεράστια απόσταση από την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη συμμετοχή αθλητών από τη Γηραιά Ήπειρο και τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των Αμερικανών σε όλα τα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αγωνίσματα του στίβου οι 20 από τους 21 ολυμπιονίκες ήταν Αμερικανοί. Τέλος, έγιναν και αγωνίσματα αμερικανικής καθαρά έμπνευσης, όπως ήταν το πήδημα του βαρελιού, που προκάλεσαν την αντίδραση του Κουμπερτέν.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνεςΣυμπάσχοντας, κάποιοι σηκώνουν όρθιο τον Dorando και τον οδηγούν προς τον τερματισμό, παραβιάζοντας τους κανονισμούς.

Είκοσι ένα από τα αγωνίσματα στίβου κερδήθηκαν από Αμερικανούς αθλητές. Ο μόνος μη Αμερικανός που κέρδισε χρυσό ήταν ένας αστυνόμος από τον Καναδά, ο Ντεσμαρτό, που νίκησε στη σφαίρα.

Το αγώνισμα του μαραθώνιου προσέφερε πάλι τις μεγαλύτερες συγκινήσεις... Γι' αυτό φρόντισε ο μοναδικός και ανεπανάληπτος Κουβανός Φελίξ Καρβαγιάλ, οποίος στην πατρίδα του εργαζόταν ως ταχυδρόμος. Όταν αποφάσισε να πάρει μέρος στους αγώνες, δεν είχε καθόλου χρήματα για το ταξίδι του στην Αμερική. Άρχισε να ζητιανεύει στην Αβάνα και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Στο ταξίδι έχασε όλα του τα χρήματα, με αποτέλεσμα να πάει στο Σεντ Λούις με τα πόδια. Στη διάρκεια του μαραθώνιου μιλούσε με τους θεατές, έτρωγε, έπινε και διασκέδαζε.

ολυμπιακοι αγώνες Τερμάτισε τελικά τέταρτος και, όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, τα έβαλε με τον εαυτό του. Σε αντίθεση με το μάλλον αγαθούλη Κουβανό, ο Αμερικανός Λορτζ προτίμησε, αντί να ιδρώνει, να ανέβει από το 16οχμ σε ένα φορτηγό που τον μετέφερε στο τέρμα. Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη, τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από τους στίβους. Τους θεατές των αγώνων συγκίνησε ιδιαίτερα ο Αμερικανός Άιζερ, ο οποίος κατέκτησε στη γυμναστική δύο χρυσά μετάλλια, αν και το ένα του πόδι ήταν ξύλινο.

Επίσης, ο Ν.Γεωργαντάς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία και ο Π.Κακούσης κατέλαβε την πρώτη θέση στην άρση βαρών, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Άρτσι Xαν

Ο Αμερικανός Χαν, γνωστός και ως "ο μετεωρίτης του Μιλγουόκι", αγαπούσε το ράγκμπι και έπαιξε με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Στους Ολυμπιακούς του 1904 κατάφερε να κερδίσει τρία χρυσά (60m, 100m και 200m), ενώ ενδεικτικό της αθλητικής του αξίας είναι το γεγονός πως το ολυμπιακό ρεκόρ των 21,6 δευτερολέπτων που πέτυχε στα 200m το 1904 παρέμεινε μέχρι το 1932.ολυμπιακοι αγώνες IV. ΛΟΝΔΙΝΟ 1908

1908 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114404.html

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεδρίασή της στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σεντ Λούις είχε καθορίσει με απόλυτο τρόπο τα όρια ανάμεσα στον ερασιτεχνισμό και τον επαγγελματισμό. Από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και έπειτα, μέχρι την Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ, οι κανόνες αυτοί θα γίνουν σεβαστοί λιγότερο ή περισσότερο. Ιδιαίτερα μετά το 1984 πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο αγνός ερασιτεχνισμός πέθανε. Είναι χαρακτηριστικό των καιρών ότι στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης (1992) πήραν μέρος για πρώτη φορά με την ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ οι πλέον ακριβοπληρωμένοι επαγγελματίες αθλητές του κόσμου, οι παίκτες του ΝΒΑ.

ολυμπιακοι αγώνες Ο πιο αμφιλεγόμενος μαραθώνιος: το μεγάλο δράμα παρουσιάζουν 1.908 φωτογραφίες. Λαχταρώντας τη νίκη, ο μικρός Dorando Pietri από την Ιταλία ήταν επικεφαλής του ολυμπιακού μαραθώνιου, καθώς πλησίαζε στη γραμμή του τερματισμού στο στάδιο Σέφερντς Μπους του Λονδίνου. Όμως οι επευφημίες πάγωσαν όταν έστριψε ανάποδα, παραπάτησε και έπεσε, προφανώς ετοιμοθάνατος.

Οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη Ρώμη, αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου και τα επακόλουθα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει την εντολή που δόθηκε αμέσως στο Λονδίνο.

Εκεί πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία διοργάνωση, με πρωτοφανή συναγωνισμό και αξιόλογες επιδόσεις.

Για πρώτη φορά μάλιστα οι δηλώσεις συμμετοχής έγιναν σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ατομικό.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Οι διοργανωτές ακυρώνουν τον Ιταλό, βοηθώντας τον ωστόσο να κόψει το νήμα. Ο Johnny Hayes, ο οποίος τερμάτισε έπειτα από 32 δευτερόλεπτα, ήταν ο νικητής ­είναι ο μοναδικός γνήσιος Αμερικανός, ο οποίος κέρδισε ποτέ μαραθώνιο.

Στο αγώνισμα της σκοποβολής έκανε την εμφάνισή του ο Σουηδός Όσκαρ Σβαν, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο. Ήταν τότε 60 ετών. Ο Σβαν κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του 1912 και στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920, όταν ήταν πλέον 72 ετών. Μέχρι σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία ολυμπιονίκης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν μέρος 20 Έλληνες αθλητές, δώδεκα του στίβου, επτά σκοπευτές και ένας ποδηλάτης. Οι επιτυχίες τους ήταν σημαντικές. Ο Μ.Δώριζας κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό, ο Κ.Τσικλητήρας αργυρό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος και στο άλμα σε ύψος χωρίς φόρα και τέλος Α.Μεταξάς χάλκινο μετάλλιο στο τραπ και στο πιστόλι.

Η μορφή των αγώνων: Ντοράντο Πιέτρι

ολυμπιακοι αγώνες Για μια ακόμη φορά ο μαραθώνιος συγκίνησε τους θεατές με την απροσδόκητη εξέλιξή του. Παρ' όλο που ο Ιταλός Ντοράντο δεν στέφθηκε τελικά χρυσός μαραθωνοδρόμος, θεωρήθηκε ο αθλητής αυτών των αγώνων, αντιπροσωπεύοντας το πνεύμα του ολυμπισμού καλύτερα από κάθε ολυμπιονίκη. Ο Πιέτρι, ταξιτζής στο επάγγελμα από το Κάρπι της Ιταλίας, μπήκε πρώτος στο στάδιο, με εμφανή όμως σημάδια εξάντλησης και αστάθεια στο βήμα του. Λίγο πριν από το νήμα κατέρρευσε. Το κοινό παρακολουθούσε άφωνο και οι κριτές με το γιατρό έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Κάποιοι θεατές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Κόναν Ντόιλ, ο δημιουργός του δαιμόνιου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, έσπευσαν να τον σηκώσουν και έτσι όμως τον οδήγησαν στην ακύρωση. Τέσσερις φορές έπεσε και σηκώθηκε ο αθλητής και τελικά έκοψε το νήμα με τη βοήθεια του κριτή Τζακ Άντριου. Ο χρόνος του ήταν 2 ώρες 54´ και 46´´. Αν και αποθεώθηκε από το κοινό, δεν στέφθηκε ολυμπιονίκης, γιατί έγινε δεκτή η ένσταση του Αμερικανού Τζον Χέινς που πήρε τελικά τον τίτλο, ενώ ο Πιέτρι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα που παρακολουθούσε τους αγώνες τού απένειμε ειδικό χρυσό έπαθλο δύο χρόνια αργότερα. Ο Πιέτρι νίκησε τον Χέινς σε άλλους μαραθώνιους δύο φορές.

ολυμπιακοι αγώνες V. ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912

1912 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114419.html

Μετά την επιτυχία των αγώνων του Λονδίνου, ήταν φανερό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως αθλητικός θεσμός είχαν βρει πλέον το δρόμο τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης. Συμμετείχαν 28 χώρες με 2.541 αθλητές. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε ένα καινούριο στάδιο που είχε κατασκευαστεί από πέτρα γρανίτη με έντονα τα γοτθικά στοιχεία. Η επιτυχία ήταν μεγάλη παρά την αντίρρηση του Κουμπερτέν να συμμετάσχουν γυναίκες στα κολυμβητικά αγωνίσματα. Οι Αμερικανοί επικράτησαν και πάλι στα αγωνίσματα του στίβου, αλλά οι σπουδαίοι αθλητές της Φινλανδίας με τις επιτυχίες τους στους δρόμους μέσων και μεγάλων αποστάσεων έδειξαν ότι η κυριαρχία των Βορειοαμερικανών τελείωνε. Οι Σουηδοί είχαν προγραμματίσει σπουδαίες τελετές, που τελικά ματαιώθηκαν με παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να υπογραμμιστεί ότι το κεντρικό στοιχείο της Ολυμπιάδας είναι η αθλητική ιδέα. Τέλος, αποφασίστηκε οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν στην πόλη του Βερολίνου.

ολυμπιακοι αγώνες Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

Στο πένταθλο έλαβε μέρος ο Τζορτζ Πάτον, ο οποίος αργότερα θα πρωταγωνιστήσει στις μάχες του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου ως στρατηγός του αμερικανικού στρατού. Ήλθε πέμπτος, γιατί απέτυχε κυρίως στο καλύτερό του αγώνισμα, τη σκοποβολή, στην οποία μάλιστα συμμετείχε με το υπηρεσιακό του 45άρι τύπου κολτ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 30 αθλητές (πέντε στίβου, εννέα σκοπευτές, δεκατρείς οπλομάχοι, ένας παλαιστής και δύο κολυμβητές). Οι επιδόσεις τους δεν ήταν καθόλου καλές, με εξαίρεση τον Κ.Τσικλητήρα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος χωρίς φόρα. Ο ίδιος αθλητής κατέλαβε και την τρίτη στο ύψος χωρίς φόρα.

Η μορφή των αγώνων: Τζιμ Θορπ

Jim Thorpe Official Web Site

http://cmgww.com/sports/thorpe

Jim Thorpe: A Hero Today and Yesteryear

http://www.kentuckyconnect.com/olympics/krt/sthorpe.htm

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Ο Ινδιάνος από τις ΗΠΑ Τζιμ Θορπ κυριάρχησε στους αγώνες. Ο Ουα το Χοκ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ανήκε στην ινδιάνικη φυλή Φοξ. Στην αρχή ασχολήθηκε με το ράγκμπι και σημείωσε πολλές επιτυχίες. Στη συνέχεια την προσοχή του τράβηξαν το πένταθλο και το δέκαθλο, στα οποία και πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης. Στα αγωνίσματα του δέκαθλου πέτυχε επιδόσεις ικανές να του δώσουν τα χρυσά μετάλλια των αντίστοιχων ανεξάρτητων αθλημάτων. Για 25 δολάρια που είχε πάρει στο ράγκμπι θεωρήθηκε επαγγελματίας και του αφαιρέθηκαν τα χρυσά μετάλλια. Όταν αυτά προσφέρθηκαν στους δεύτερους νικητές, αυτοί αρνήθηκαν να τα πάρουν λέγοντας ότι ο Θορπ είναι πολύ μεγαλύτερος αθλητής από αυτούς. Τα μετάλλια επιστράφηκαν από τη ΔΟΕ στα παιδιά του πολλά χρόνια αργότερα, το 1983.

Η ζωή του γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ και τίτλο "Ο άνθρωπος από μπρούντζο". Λεπτομέρειες γι' αυτή την πραγματικά συγκλονιστική ιστορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.kentuckyconnect.com/olympics/krt/sthorpe.htm

VI. BΕΡΟΛΙΝΟ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη.

ολυμπιακοι αγώνες VII. ΑΜΒΕΡΣΑ 1920

1920 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114439.html

Οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη Βουδαπέστη, η οποία όμως δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει στη διοργάνωση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έτσι, η ΔΟΕ ανέθεσε στην Αμβέρσα την τέλεση των αγώνων για το 1920. Το Βέλγιο δεν προσκάλεσε επίσημα τις ηττημένες χώρες του Α´ Παγκόσμιου Πολέμου, χωρίς όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να τις αποκλείσει. Σε αυτή την Ολυμπιάδα θα καθιερωθούν δύο από τα χαρακτηριστικά σύμβολα που διέπουν από τότε το κίνημα του Ολυμπισμού, η ολυμπιακή σημαία και ο ολυμπιακός όρκος. Η σημαία με τους πέντε κύκλους, ο καθένας από τους οποίους συμβολίζει και μια ήπειρο (κόκκινο-Αμερική, μαύρο-Αφρική, κίτρινο-Ασία, μπλε-Ευρώπη και πράσινο-Ωκεανία), αποτελεί σύλληψη του βαρόνου Κουμπερτέν. Αυτός υιοθέτησε ένα σύμβολο που ήδη υπήρχε σε ένα βωμό των Δελφών, με διαφορετικό βέβαια συμβολισμό. Δεύτερη σημαντική σε συμβολισμό καθιέρωση στην Ολυμπιάδα, ήταν αυτή του ολυμπιακού όρκου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα. Πρώτος αθλητής που εκφώνησε τον όρκο ήταν ο Βέλγος ξιφομάχος Βίκτορ Μποάν.

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

Στους αγώνες αυτούς έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο αθλητής-φάντασμα Πάαβο Νούρμι. Η εκπληκτική του αθλητική καριέρα θα συνεχιστεί μέχρι τους Oλυμπιακούς του 1928. Στην ίδια Ολυμπιάδα θα κάνει την εμφάνισή του ένας άλλος ιπτάμενος Φιλανδός, ο Κολεμάινεν, νικητής του μαραθώνιου. Τέλος, στα 5.000 μέτρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ο ήρωας του Α´ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Γάλλος αεροπόρος Ζοζέφ Γκιγιεμό.

Η μορφή των αγώνων: Πάαβο Νούρμι

Paavo Nurmi

http://virtual.finland.fi/finfo/english/paavo.html

ολυμπιακοι αγώνες Χαρακτηρίστηκε ως ο δρομέας-φάντασμα. Ήταν γιος ξυλοκόπου από τη Φινλανδία. Το 1919 υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό της πατρίδας του. Σε αγώνες βάδην του στρατού στα 20χμ. και με πλήρη εξοπλισμό ανακάλυψε το ταλέντο του στους δρόμους μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων. Βάσει του κανονισμού της εποχής, στους αγώνες βάδην, αν κάποιος ήθελε, μπορούσε και να τρέχει, κάτι που ο Νούρμι έκανε σε όλη τη διαδρομή. Στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσα ο Νούρμι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10.000m (31´ 45´´) και στα 8.000m ανώμαλου δρόμου (27´ 15´´), καθώς και το αργυρό στα 5.000m (15´ 00´´). Συνέχισε όμως την καριέρα του και στις επόμενες δύο Ολυμπιάδες, κερδίζοντας συνολικά έξι χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια σε ατομικό επίπεδο, και δύο χρυσά στα ομαδικά των 3.000 και των 10.000 μέτρων το 1924 στο Παρίσι.

ολυμπιακοι αγώνες VI. ΠΑΡΙΣΙ 1924

1924 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114458.html

Η διεξαγωγή των αγώνων ανατέθηκε στο Παρίσι ­αν και μόλις πριν από 24 χρόνια είχαν διεξαχθεί σε αυτή την πόλη πάλι οι Ολυμπιακοί και είχαν γνωρίσει μάλιστα παταγώδη αποτυχία­ έπειτα από παρέμβαση του ίδιου του Κουμπερτέν, ο οποίος επιθυμούσε να αποχωρήσει από την προεδρία της ΔΟΕ και συγχρόνως ήθελε με αυτό τον τρόπο να εορταστούν και τα 30 χρόνια από τη λήψη της απόφασης για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδόμυχα πίστευε ότι με αυτό τον τρόπο δινόταν η ευκαιρία στη γενέθλια πόλη του να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που είχε αφήσει η διοργάνωση του 1900. Διεξήχθησαν στο θαυμάσιο στάδιο Κουλόμπ χωρητικότητας 50. 000 θεατών και πήραν μέρος 44 χώρες ­χωρίς και πάλι τη Γερμανία­με 3.075 αθλητές συνολικά. Πρόκειται για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που μετέδωσαν την αίσθηση του αληθινού μέτρου, της οργανωτικής τελειότητας, της σωστής κρίσης, της αμεροληψίας, του ακριβούς προγραμματισμού και της τελειότητας των εγκαταστάσεων και των αθλητικών οργάνων.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Η ταινία "Οι δρόμοι της φωτιάς", που προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, παρουσιάζει τους αγώνες των Παρισίων μέσα από την προσπάθεια για διάκριση δύο δρομέων από τη Βρετανία, του Χάρολντ Έμπραχαμς στα 100m και του Έρικ Λίντελ στα 400m. Τελικά, και οι δύο κατορθώνουν να κατακτήσουν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Λίντελ θα πεθάνει σε σχετικά μικρή ηλικία (47 χρονών) αιχμάλωτος των Ιαπώνων. Μια άλλη μορφή των συγκεκριμένων αγώνων ήταν πάλι ο Πάαβο Νούρμι, ο οποίος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στους δρόμους αντοχής.

Η μορφή των αγώνων: Τζόνι Βαϊσμίλερ

TARZAN CONNECTION

http://www.german-way.com/cinema/tarzan.html

ολυμπιακοι αγώνες Μία από τις χαρακτηριστικές μορφές των αγώνων αυτών ήταν ο Αμερικανός κολυμβητής, ρουμανικής καταγωγής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος θα κερδίσει τρία χρυσά, στα 100m και στα 400m ελεύθερο, καθώς και στο ομαδικό 4x100, με χρόνους 59´´, 5´ 04´´ 2 και 4´ 58´´ 8, αντίστοιχα. Είναι ο πρώτος αθλητής που κάνει το κατοστάρι σε χρόνο λιγότερο από λεπτό. Οι επιτυχίες του ως Ολυμπιονίκη θα συνεχιστούν και το 1928 με δύο χρυσά. Περισσότερο όμως γνωστός στο ευρύ κοινό θα γίνει αργότερα, όταν πρωταγωνιστήσει ως Ταρζάν σε ταινίες του Χόλιγουντ. Συνολικά, παίζει σε 11 ταινίες.

ολυμπιακοι αγώνες VII. ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 1928

1928 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114477.html

Η Γερμανία συμμετέχει πρώτη φορά, μετά το τέλος του πολέμου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατακτά τα περισσότερα μετάλλια μετά την ομάδα των ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.971 αθλητές από 46 χώρες. Οι γυναίκες έλαβαν μέρος πρώτη φορά στα αγωνίσματα του στίβου παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεση του Κουμπερτέν στη συμμετοχή τους. Η διοργάνωση των αγώνων ήταν απόλυτα επιτυχημένη εξαιτίας του ιδιαίτερου ζήλου που επέδειξαν οι Ολλανδοί. Το ολυμπιακό στάδιο που κατασκεύασαν στο Άμστερνταμ, χωρητικότητας 40.000 θεατών, ήταν το πρώτο στάδιο του οποίου ο στίβος είχε συνολικό μήκος τετρακοσίων μέτρων. Επίσης σε αυτή την Ολυμπιάδα διαμορφώθηκε το τελετουργικό της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης των αγώνων με την ελληνική ομάδα να παρελαύνει πρώτη, τιμής ένεκεν, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα. Ανάμεσα στα δρώμενα της τελετής έναρξης ήταν και το άναμμα του ολυμπιακού βωμού, χωρίς προηγούμενη αφή της φλόγας στην Ολυμπία.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση του Καναδού δρομέα Πέρσι Ουίλιαμς στα 100 και στα 200m, όπου και κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους συμπατριώτες του. Αξιοσημείωτο επίσης γεγονός των αγώνων είναι ότι πρώτη φορά ασιατική χώρα, η Ιαπωνία, κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Συγκεκριμένα ο Μίκιο Όντα πέρασε στην πρώτη θέση στο άλμα τριπλούν. Στις καταδύσεις συνέβη κάτι μοναδικό: οι κριτές ανακήρυξαν νικητή τον Φ.Σιμάικα από την Αίγυπτο. Τότε κατάλαβαν το λάθος τους, είχαν ξεχάσει να προσθέσουν τους βαθμούς της τελευταίας προσπάθειας του Αμερικανού Ζάρντινς, ο οποίος ήταν τελικά και ο νικητής των αγώνων.

Η μορφή των αγώνων: Έθελ Κάδεργουντ

Herstory- The 1928 Olympics

http://library.usask.ca/herstory/field.html

ολυμπιακοι αγώνες Μόνο μία γυναίκα του στίβου θα μπορούσε να επιλεχθεί ως χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των αγώνων στους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς, μετά τη μάχη που δόθηκε στη ΔΟΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στα κουλουάρ. Η Καναδέζα αθλήτρια του ύψους κυριάρχησε στους αγώνες όχι μόνο με τις αθλητικές της επιδόσεις, αλλά και με την ομορφιά της, που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο ανάμεσα στους θεατές όσο και στους φωτογράφους. Χαρακτηριστικό ήταν και το στιλ της. Καθόταν τυλιγμένη σε μια κόκκινη κουβέρτα και πριν από κάθε προσπάθεια πλησίαζε τον πήχη, του γελούσε και στη συνέχεια έπαιρνε φόρα. Νίκησε πηδώντας 1,59m και αφήνοντας τρεις πόντους πίσω της τις συναθλήτριές της.ολυμπιακοι αγώνες X. ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1932

Los Angeles Public Library: Legacies Of The 1932 Olympic Games

http://www.lapl.org/photo/laoly_32/oly_32la.html

1932 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114502.html

Οι αγώνες του Λος Άντζελες σημείωσαν πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού. Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές στο περίφημο στάδιο Κολοσσαίο, το οποίο χτίστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ολυμπιακοι αγώνες Η μεγάλη αυτή οργανωτική επιτυχία οφείλεται κυρίως στη σωστή προετοιμασία των εγκαταστάσεων, στην εθελοντική συμμετοχή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Πόλης των Αγγέλων, στις άριστες καιρικές συνθήκες και τέλος στη συστηματική διαφήμιση του γεγονότος. Οι συμμετοχές χωρών αλλά και αθλητών ήταν περιορισμένες συγκριτικά με την προηγούμενη Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ, αφού η μεγάλη απόσταση από τη Γηραιά Ήπειρο έκανε ιδιαίτερα δαπανηρή τη μετακίνηση. Στις καινοτομίες των αγώνων πρέπει να συμπεριληφθεί και η κατασκευή του πρώτου ολυμπιακού χωριού. Αποτελούνταν από 700 σπιτάκια, όπου διέμειναν στη διάρκεια των αγώνων μόνο οι αθλητές και όχι οι αθλήτριες, οι οποίες στεγάστηκαν σε ξενοδοχεία.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Η εμφάνιση του μόλις 17 ετών Αμερικανού Καρ συγκλόνισε τον κόσμο. Αν και ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε υποστεί συντριπτικά κατάγματα και στα δύο πόδια, κατόρθωσε να νικήσει στο δρόμο των 400m επιτυγχάνοντας μάλιστα και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στα 400m με εμπόδια οι δύο

πρώτοι αθλητές κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ. Ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ δεν αναγνωρίστηκε ο χρόνος του ολυμπιονίκη Τίσνταλ από την Ιρλανδία αλλά του δεύτερου Aμερικανού Τέιλορ, γιατί σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς δεν έπρεπε αυτός που δημιουργούσε νέο ρεκόρ να ρίξει κάποιο εμπόδιο, κάτι το οποίο είχε κάνει ο πρώτος νικητής. Οι κριτές στον αγώνα των 3.000m στίπλ, κάνοντας εσφαλμένο υπολογισμό, άφησαν τους αθλητές να τρέξουν ένα γύρο παραπάνω. Κανείς όμως δεν έκανε ένσταση κατά του πρώτου νικητή, ο οποίος ήταν από τη Φινλανδία, γιατί είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Η μορφή των αγώνων: Στέλα Γουόλς (Στανισλάβα Βαλασίεβιτς)

ολυμπιακοι αγώνες Μία πολύ δυναμική αθλήτρια. Ήταν η πρώτη γυναίκα που στις 100 γιάρδες έσπασε το φράγμα των έντεκα δευτερολέπτων. Θα αγωνιζόταν ως αθλήτρια των ΗΠΑ, αν δεν έμενε άνεργη. Τότε οι Πολωνοί τής προσέφεραν δουλειά στην πολωνική πρεσβεία των ΗΠΑ, αν αγωνιζόταν με τη σημαία τους. Πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100m με χρόνο 11´´ 9. Έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς του 1936 και ήλθε δεύτερη μετά την Αμερικανίδα Έλεν Στέφενς, εναντίον της οποίας υπήρξε καταγγελία από Πολωνό δημοσιογράφο ότι ήταν άνδρας. Οι διοργανωτές απάντησαν ότι είχε περάσει από έλεγχο φύλου και δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Το 1980 η Στέλα Γουόλς σκοτώθηκε σε ένοπλη ληστεία και η νεκροψία έδειξε ότι ήταν άνδρας και ότι ουδέποτε υπήρξε γυναίκα.

ολυμπιακοι αγώνες XI. ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936

The Nazi Olympics: Berlin 1936

http://www. ushmm. org/olympics/

1936 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114524.html

Η ανυπέρβλητη Ολυμπιάδα, όπως χαρακτηρίστηκε, θεωρείται, τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψη των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, μία από τις καλύτερες Ολυμπιάδες κυρίως από πλευράς οργάνωσης. Όμως υπήρξε συγχρόνως και η Ολυμπιάδα κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε με βάναυσο τρόπο το ολυμπιακό ιδεώδες για την άσκηση ιδεολογικής και φυλετικής προπαγάνδας από το ναζιστικό καθεστώς και ιδιαίτερα από τον Αδόλφο Χίτλερ. Δυστυχώς όμως για αυτόν, ένας χαμογελαστός Αφροαμερικανός, ο Τζέσι Όουενς, με τις εκπληκτικές του νίκες σε τέσσερα αγωνίσματα απέδειξε εμπράκτως το ανυπόστατο των μισαλλόδοξων ναζιστικών θεωριών.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Πριν από την έναρξη των αγώνων ήταν αμφίβολη η συμμετοχή των Αμερικανών εξαιτίας της στάσης του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Εβραίους και τις μειονότητες. Αυτό το ενδεχόμενο ανάγκασε τον Χίτλερ να εγγυηθεί προσωπικά την ισότιμη συμμετοχή όλων των αθλητών στους αγώνες.

Στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η νέα εφεύρεση, γνωστή ως τηλεόραση. Έγιναν μεταδόσεις κάποιων αγωνισμάτων μέσω κλειστού κυκλώματος. Επίσης, πρώτη φορά έγινε στην Ολυμπία αφή της ολυμπιακής φλόγας και διεξήχθη ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

Μια μορφή που μας συγκίνησε με την εμφάνιση που έκανε και στους Ολυμπιακούς της Σεούλ ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ήταν του Κορεάτη νικητή του μαραθώνιου Κι Τσουγκ Σαν, ο οποίος νίκησε τρέχοντας με άλλο όνομα (Κιτάι Σον) και άλλη εθνικότητα (ιαπωνική), επειδή το 1936 η πατρίδα του η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Η μορφή των αγώνων: Τζέσι Όουενς

The Jesse Owens Foundation

http://www.jesse-owens.org/about1.html

ολυμπιακοι αγώνες Ο Τζέσι Όουενς ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος αθλητής που έλαμψε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100m, 200m, 4x100m και στο μήκος, πετυχαίνοντας συγχρόνως σπουδαία ρεκόρ. Ενδιαφέρον είχε ο αγώνας του με το Γερμανό Λογκ στο μήκος, εξαιτίας κυρίως της ιστορικής συγκυρίας και του κλίματος που επικρατούσε τότε στη ναζιστική Γερμανία. Ο Λογκ, ένας σπουδαίος αθλητής, όχι μόνο συμπεριφέρθηκε άψογα στη διάρκεια του αγώνα, αλλά αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντιπάλου του, στο τέλος αγκάλιασε τον Όουεν και του έδωσε συγχαρητήρια. Ο μεγάλος αυτός αθλητής, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος, κατά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην πρώτη γραμμή, όπου και βρήκε το θάνατο το 1943 στην Ιταλία.

XII. ΤΟΚΙΟ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πολεμικής σύρραξης του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

XIII. ΕΛΣΙΝΚΙ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πολεμικής σύρραξης του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος