1948-1968

Νέο ξεκίνημα, μεγάλες προσδοκίες

Ο θερμός πόλεμος τελείωσε και η φρίκη του πάσχιζε να γίνει μια πικρή ανάμνηση. Ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις άρχιζε. Οι λαοί όμως αποφάσισαν να ξεχάσουν και ο αθλητισμός ήταν το μέσο. Βάλθηκαν να ξαναχτίσουν το αθλητικό και ολυμπιακό ιδεώδες πάνω σε νέες βάσεις. Πίστευαν πως θα τα καταφέρουν.

XIV. ΛΟΝΔΙΝΟ 1948

1948 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114549.html

ολυμπιακοι αγώνες Μια Ολυμπιάδα που έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η διοργάνωσή της ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη συνέχιση του θεσμού. Πάνω στα ερείπια που άφησε πίσω του ένας τρομακτικός πόλεμος, την ώρα που φούντωνε ο Ψυχρός Πόλεμος και υποσιτιζόταν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ευρώπης, οι λαοί βρήκαν το κουράγιο να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να ζήσουν ειρηνικά και να αγωνιστούν για αυτό. Η Ολυμπιάδα αυτή ήταν η έμπρακτη εκδήλωση αυτής της πρόθεσης, αν και δεν συμμετείχαν οι ηττημένοι του πολέμου ούτε η ΕΣΣΔ, η οποία είχε στείλει όμως πολλούς παρατηρητές. Οι συμμετοχές χωρών ξεπέρασαν τις 59 και ο αριθμός των αθλητών έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 4.400 ατόμων. Οι αθλητές φιλοξενήθηκαν σε παλιά στρατόπεδα και σε σχολεία, ενώ οι περισσότερες ομάδες έφεραν από τις πατρίδες τους ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες επισιτισμού. Μόνο οι Αμερικανοί, όπως πάντα άριστα οργανωμένοι, έφερναν καθημερινά με αερογέφυρα από τις ΗΠΑ κρέας, γάλα, αβγά και βούτυρο.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες  Τρεις ήταν οι αθλητές που με την παρουσία τους προκάλεσαν αίσθηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Δύο άνδρες, ο Τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ και ο Αμερικανός Μπομπ Ματάιας, και μία γυναίκα, η Ολλανδή Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν. Ο Ζάτοπεκ έκανε αισθητή την παρουσία του με τα δύο μετάλλια που κατέκτησε, ένα χρυσό στα 10.000mολυμπιακοι αγώνες και ένα αργυρό στα 5.000m. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έτρεχε ονομάστηκε "ο άνθρωπος-ατμομηχανή". Θα κυριαρχήσει τα επόμενα οκτώ χρόνια στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Ο Αμερικανός Μπομπ Ματάιας, ο οποίος πρώτη φορά έπαιρνε μέρος στο επίπονο αγώνισμα του δέκαθλου, εντυπωσίασε με το στιλ του αλλά και με το νεαρό της ηλικίας του, καθώς ήταν μόλις 17 ετών. Τέλος, στα 82,5 kg της άρσης βαρών δεύτερος νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανοϊάπωνας Χάρολντ Σακάτα, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Έπαιξε και στην ταινία του Τζέιμς Μποντ, ο "Χρυσοδάκτυλος", όπου υποδύθηκε τον υπηρέτη του πάμπλουτου εγκληματία.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Φάνι Μπλάνκερς Κόεν

IAAF ATHLETES

http://www.iaaf.org/Athletes/
Legends/BlankersKoen.html

Στην Ολυμπιάδα αυτή την παράσταση έκλεψε η αθλήτρια από την Ολλανδία, η οποία έμεινε στην ιστορία ως "ιπτάμενη νοικοκυρά", λόγω της οικογενειακής της κατάστασης (ήταν μητέρα δύο παιδιών). Είχε λάβει μέρος και στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου σε ηλικία μόλις 16 ετών, αλλά ο πόλεμος την εμπόδισε τότε να συνεχίσει.

ολυμπιακοι αγώνες Η ιπτάμενη Ολλανδέζα νοικοκυρά, Fanny Blankers-Koen, ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, στο Λονδίνο το 1948.

GETTY/APEIRON

Κατόρθωσε όμως να πραγματοποιήσει το όνειρο της στα 28 της χρόνια, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια: στα 100m (11´´ 9), στα 200m (24´´4), στα 80m με εμπόδια (11´´2) και στα 4x100m (47´´ 5).

XV. ΕΛΣΙΝΚΙ 1952

1952 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114572.html

ολυμπιακοι αγώνες Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι σηματοδοτούν μια νέα αρχή στο ολυμπιακό κίνημα, γιατί πήραν μέρος οι ηττημένες χώρες του πολέμου αλλά και η Σοβιετική Ένωση. Επίσης, η διοργάνωση των αγώνων από τους Φινλανδούς έφθασε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ακρότητες, με αποτέλεσμα η Ολυμπιάδα αυτή να γίνει σημείο αναφοράς για τις επόμενες. Για τη διοργάνωσή της είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελλάδα, η οποία όμως γρήγορα αποσύρθηκε πριν η πρόταση συζητηθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ. Τη φλόγα στο βωμό του εντυπωσιακού σταδίου του Ελσίνκι, παρουσία 72.000 θεατών, άναψε ο δρομέας-φάντασμα Πάαβο Νούρμι συνδέοντας έτσι με μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Ο Τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ ήταν συγκλονιστικός σε αυτούς τους αγώνες. Αλλά και η σύζυγός του Ντάνα Ζατοπέκοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Στην ίδια Ολυμπιάδα έκανε την πρώτη πετυχημένη εμφάνιση ο Μπομπ Ρίτσαρντς, ο επιλεγόμενος και "ιπτάμενος ιερέας", αφού ήταν καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ήταν χρυσός νικητής στο άλμα επί κοντώ. Ο ιερέας μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου προσπαθούσε να φέρει Αμερικανούς και Σοβιετικούς πιο κοντά. Στους αγώνες αυτούς έριξε πολύ ξύλο ο θαυμάσιος, μετέπειτα επαγγελματίας, Αμερικανός πυγμάχος Φλόιντ Πάτερσον.

ολυμπιακοι αγώνες Στα αξιοσημείωτα των αγώνων επίσης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η βρετανική ολυμπιακή ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει το πρώτο της και μοναδικό σε αυτούς τους αγώνες χρυσό μετάλλιο, ένα τέταρτο πριν από την τελετή λήξεως των αγώνων.

Η μορφή των αγώνων: Εμίλ Ζάτοπεκ

Emil Zatopek-A True Olympian

http://www.atf-athlete.com/tips/197.html

SI Flashback

http://sportsillustrated.cnn.com/events/1996
/olympics/daily/aug4/flashback.html

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Μεγάλος Τσεχοσλοβάκος αθλητής στους δρόμους αντοχής, που έμεινε γνωστός ως ο Άνθρωπος-ατμομηχανή, παρατσούκλι που του δόθηκε λόγω του ιδιόρρυθμου στιλ που χαρακτήριζε το τρέξιμό του. Είχε λάβει μέρος και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 5.000m (14´17´´8) και το χρυσό στα 10.000m (29´´59´6). Στην Ολυμπιάδα αυτή όμως διέπρεψε με τα τρία χρυσά που κατέκτησε στα 5.000m (16´06´´6), στα 10.000m (29´17´´0) και στο μαραθώνιο (2 ώρες και 23´3´´). Οι χρόνοι αυτοί ήταν ταυτόχρονα και ολυμπιακά ρεκόρ. Εκτός από τον ίδιο, και η γυναίκα του Ντάνα Ζατοπέκοβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο με βολή 50,47m. Οι δυο τους αποτέλεσαν το πρώτο χρυσό ζευγάρι των αγώνων.

ολυμπιακοι αγώνες XVI. ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956

State Library of Victoria: 1956 Melbourne Olympics

http://www.slv.vic.gov.au/slv/exhibitions/olympics/

Στη μακρινή Αυστραλία πρώτη φορά η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε την πρώτη θέση στην άτυπη βαθμολογία των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο πριν από τους αγώνες σημειώθηκαν συγκρούσεις στο Σουέζ ανάμεσα στους Αιγυπτίους και στα γαλλοβρετανικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα του Νείλου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Την ίδια σχεδόν στιγμή οι Σοβιετικοί κατέπνιγαν την Ουγγρική Επανάσταση στέλνοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ίμρε Νάγκι στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τα δύο αυτά γεγονότα είχαν σημαντική επίδραση στους αγώνες, αφού αρκετές χώρες απείχαν, αποδεικνύοντας μία ακόμη φορά πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δύσκολο να παραμείνουν ανεπηρέαστοι από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρκετές ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στους ιππικούς αγώνες ήταν ο νόμος που απαγόρευε την εισαγωγή ιπποειδών στην Αυστραλία. Τελικά, η ΔΟΕ αποφάσισε τα ιππικά αγωνίσματα να διεξαχθούν στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι Αυστραλοί, παρά τα πολλά προβλήματα τεχνικής και μη φύσεως που συνάντησαν, κατάφεραν να διοργανώσουν μία μάλλον επιτυχημένη Ολυμπιάδα, στηριζόμενοι κυρίως στην εργατικότητα και την καλή τους διάθεση.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Στη Μελβούρνη έκανε την εμφάνισή του ένας αθλητής ο οποίος κατάφερε κάτι το μοναδικό στην αθλητική του καριέρα. Κατέκτησε σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες το χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία. Ο αθλητής αυτός είναι ο Αλ Έρτερ. Το ρεκόρ αυτό του Αμερικανού αθλητή παραμένει μέχρι σήμερα. Ο επίσης Αμερικανός Μπομπ Μάροου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100m, 200m και 4x100m, ενώ πρώτη και τελευταία φορά οι Σοβιετικοί βρήκαν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Κουτς το μεγάλο αθλητή των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Ο Σοβιετικός αθλητής κυριάρχησε στα πέντε και στα δέκα χιλιόμετρα. Στην Ολυμπιάδα, στο αγώνισμα του πόλο είχαμε σύγκρουση ανάμεσα στους Ούγγρους και τους Σοβιετικούς παίκτες εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στην Ουγγαρία.

Ο Γ.Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με άλμα 4,50m και ο Γ.Τσακανίκας κατέλαβε την 8η θέση στη σφαιροβολία.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Μπόμπι Τζο Μόροου, Βλαντιμίρ Κουτς

Britannica Sporting Record

http://207.138.35.143/
sports/olympic/micro/723/85.html

Ο Μπόμπι Τζο Μόροου ήταν ένας Αμερικανός θεοσεβούμενος καλλιεργητής καρότων, που κέρδισε τρία χρυσά στους αγώνες ταχύτητας. Συγκεκριμένα νίκησε στα 100m με χρόνο 10´´5, στα 200m με χρόνο 20´´6 και στα 4x100m. Χαρακτηριστικό της τεχνικής του ήταν το πολύ δυνατό φίνις. Ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία του στον εντεκάωρο ύπνο την προηγούμενη μέρα που του γέμισε τους μύες με ενέργεια.

Ο Βλαντιμίρ Κουτς ήταν ο καλύτερος αθλητής που είχε ποτέ η Σοβιετική Ένωση σε δρόμους αντοχής. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε δύο χρυσά στα 5.000m με χρόνο 13´9´´ 6 και στα 10.000m με χρόνο 28´45´´ 6. Θρυλικές έμειναν οι μονομαχίες του με το μεγάλο Βρετανό δρομέα Γκόρντον Πίρι, που κέρδισε το ασημένιο στα 5.000m.

ολυμπιακοι αγώνες XVII. ΡΩΜΗ 1960

The Olympic Games In Rome 1960

http://home.bip.net/patrikus/1960/1960main.htm

Mία ακόμη φορά η Ελλάδα απέσυρε την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, αρκετά πριν αυτή συζητηθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ. Οι λόγοι για αυτή την υπαναχώρηση ήταν, όπως και την προηγούμενη, οικονομικοί. Οι Ιταλοί προχώρησαν σε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης αθλητικών χώρων και κατασκευής έργων υποδομής, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απρόσκοπτη τέλεση των αγώνων. Δεν δίστασαν επίσης να εντάξουν στο σχεδιασμό τους και τα μνημεία της Ρώμης, μερικά από τα οποία, όπως, π.χ., οι Θέρμες του Καρακάλα, αποτέλεσαν οργανικά τμήματα του αθλητικού κέντρου. Το ολυμπιακό χωριό κατασκευάστηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε μετά το πέρας των αγώνων τα διαμερίσματα να μοιραστούν σε δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι, οι Ιταλοί έδειξαν με τις επιλογές τους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εάν εφαρμοστεί ορθολογικός σχεδιασμός, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικιστική, και όχι μόνο, αναδιάρθρωση μιας πόλης κάνοντας τους αγώνες μακροπρόθεσμα ανταποδοτικούς.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα ήταν ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής αυτής της Ολυμπιάδας. Ο ξυπόλητος δρομέας είχε σχεδιάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της κούρσας και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη του αντοχή και ταχύτητα, τον οδήγησαν με σχετική ευκολία στη νίκη. Σημαντική ήταν και η επιτυχία του Γερμανού Άρμιν Χάρι, ο οποίος με χρόνο 10´´2 νίκησε τους Αμερικανούς στα 100m. Έκτός από τους δύο αθλητές και μία αθλήτρια από τις ΗΠΑ ενθουσίασε τον κόσμο. Αυτή ήταν η Βίλμα Ρούντολφ, ένα ψηλόλιγνο κορίτσι, που πήρε τρία χρυσά μετάλλια στα 100m, 200m και 4x100m. Η "μαύρη γαζέλα", όπως ονομάστηκε, όταν ήταν μικρή είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, η οποία παραλίγο να την αφήσει ανάπηρη.

Οι επιδόσεις των Eλλήνων αθλητών δεν ικανοποίησαν, με εξαίρεση την επιτυχία του διαδόχου Κωνσταντίνου, που με πλήρωμα τους Εσκιτζόγλου και Ζαίμη κατέκτησε με το, τύπου Ντράγκον, σκάφος ΝΗΡΕΥΣ το χρυσό μετάλλιο.

ολυμπιακοι αγώνες Η μορφή των αγώνων: Κάσιους ΚλέΪ (Μωχάμετ Άλι)

The Courier-Journal: The Making Of A Champ-Muhammed Ali

http://www.courier-journal.com/ali/

Αμερικανός μαύρος αθλητής που αγωνίστηκε στην πυγμαχία στα 81kg, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο σε ηλικία μόλις 18 ετών. Όταν επέστρεψε στην Αμερική, γυρνούσε παντού φορώντας το ολυμπιακό μετάλλιο στο λαιμό του. Οι φυλετικές διακρίσεις όμως ήταν ακόμη έντονες στις ΗΠΑ. Έπειτα από έναν καβγά (αρνήθηκαν να τον σερβίρουν σε εστιατόριο λευκών και του επιτέθηκαν) απαρνήθηκε το μετάλλιό του (το πέταξε στον ποταμό Οχάιο). Δεν συμμετείχε ποτέ ξανά σε Ολυμπιάδα και έγινε ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες πυγμάχους όλων των εποχών. Όταν ασπάστηκε το μωαμεθανισμό, άλλαξε το όνομά του σε Μωχάμετ Άλι, ενώ αρνήθηκε να στρατευτεί για να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ.

ολυμπιακοι αγώνες XVIII. ΤΟΚΙΟ 1964

Olympic Gallery

http://japan.park.org/Japan/Panasonic/olym_galle/main.html

Πρώτη φορά διοργανώθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες σε ασιατική χώρα. Οι Ιάπωνες δαπάνησαν τεράστια ποσά όχι μόνο για την κατασκευή των πραγματικά μοναδικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και για τη δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής, όπως ήταν οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, το μετρό κ.λπ. Οργάνωσαν τα πάντα με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργούν με ωρολογιακή ακρίβεια. Το ιαπωνικό κατασκευαστικό δαιμόνιο και η πατροπαράδοτη ιαπωνική ευγένεια και φιλοξενία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των αγώνων. Σε αυτούς πήραν μέρος 94 χώρες, αριθμός-ρεκόρ, ανάμεσά τους για τελευταία φορά και οι δύο Γερμανίες με ενιαία ομάδα. Οι αγώνες μεταδόθηκαν πρώτη φορά από την τηλεόραση μέσω δορυφόρου, ο οποίος είχε εκτοξευθεί λίγους μήνες πριν για αυτόν ακριβώς το λόγο. Τον ολυμπιακό βωμό άναψε ένας 19χρονος Ιάπωνας, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Ο Γιοσινόρι Σακάι είχε γεννηθεί σε ένα χωριό κοντά στη Χιροσίμα την ώρα της έκρηξης της ατομικής βόμβας (6 Αυγούστου 1945). Με αυτήν τη συμβολική τους ενέργεια οι Ιάπωνες έστειλαν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η ανθρώπινη θέληση και εργατικότητα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες.

Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

ολυμπιακοι αγώνες Ο Αμπέμπε Μπεκίλα "ξαναχτύπησε". Τρέχοντας με παπούτσια αυτήν τη φορά, ο μεγάλος Αιθίοπας δρομέας θα κερδίσει ξανά στο μαραθώνιο δρόμο. Έτσι, έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που κέρδισε αυτό το επίπονο άθλημα σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες. Λίγο αργότερα, το ίδιο σπουδαίο επίτευγμα θα επιτύχει και ο Ανατολικογερμανός Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι (1976, 1980). Στο άλμα σε ύψος νίκησε ο θαυμάσιος Σοβιετικός Βαλερί Μπρούμελ, επιβεβαιώνοντας τις μοναδικές του αλτικές ικανότητες. Ο Αλ Έρτερ, αν και τραυματισμένος στον αυχένα, κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Στα αγωνίσματα του στίβου στις γυναίκες, η Ρουμάνα Γιολάντα Μπάλας με άλμα στα 1,90m επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της απέναντι στις υπόλοιπες αθλήτριες του αγωνίσματος, ενώ οι Σοβιετικές αδελφές Ταμάρα και Ιρίνα Πρες κατέκτησαν τρία χρυσά μετάλλια, η πρώτη στη σφαίρα και το δίσκο και η άλλη στο πένταθλο. Στην κολύμβηση συνέβη κάτι το μοναδικό, η Αυστραλέζα Ντον Φρέιζερ νίκησε για τρίτη φορά στα 100m ελεύθερο, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνισμα της κολύμβησης.

Η μορφή των αγώνων: Αμπέμπε Μπεκίλα

Ethiopian Athletics Legends: Abebe Bikila

http://www.ethiopians.com/abebe_bikila.htm

Ο μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπεκίλα θα κλέψει και πάλι την παράσταση. Ήταν Αιθίοπας στην καταγωγή και αξιωματικός της προσωπικής φρουράς του βασιλιά Σελασιέ. Ο λεπτοκαμωμένος και αδύναμος αθλητής έτρεχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς. Είχε προηγηθεί η νίκη του στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, όταν τρέχοντας για τρίτη μόλις φορά σε μαραθώνιο κέρδισε το χρυσό, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2 ώρες 15´16´´. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Μπεκίλα έτρεχε χωρίς παπούτσια. Στο Τόκιο επανέλαβε τον άθλο του με χρόνο 2 ώρες 12´11´´.

XIX. ΜΕΞΙΚΟ 1968

Black Power at the 1968 Olympics

http://www.letsfindout.com/
subjects/sports/blkpower.html

1968 Olympics

http://www.infoplease.com/ipsa/A0114683.html

John Carlos-The fastest man alive

http://www.johncarlos.com/

ολυμπιακοι αγώνες Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.300m. Το στοιχείο αυτό δημιούργησε έντονο προβληματισμό στους αθλητές και τους ειδικούς, διότι κανείς δεν ήταν σίγουρος για το πώς θα αντιδρούσε ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι υποθέσεις των αθλητιάτρων ότι από την αραιή ατμόσφαιρα θα ευνοηθούν οι δρομείς ταχύτητας και οι άλτες του μήκους, ενώ αντίθετα θα δυσκολευτούν οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων επαληθεύτηκαν πλήρως. Η Ολυμπιάδα του Μεξικού σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, οι οποίοι έβλεπαν να δαπανώνται δισεκατομμύρια για τους αγώνες, τη στιγμή που η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Μάλιστα, στη διάρκεια επεισοδίων, που έγιναν συγχρόνως με την τελετή έναρξης, σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα. Αυτά συνέβησαν εκτός σταδίου. Μέσα σε αυτό, η παρουσία των Αφροαμερικανών νικητών των δρόμων των 100, 200 και 400m στην τελετή της απονομής των μεταλλίων δημιούργησε αίσθηση με την εκδήλωση από μέρους τους των προθέσεών τους και του θαυμασμού τους στο κίνημα χειραφέτησης των Nεγροαμερικανώ "Μαύροι Πάνθηρες". Η Αμερική έπρεπε να πορευτεί, αθλητικά τουλάχιστον, στο μέλλον με όλα της τα παιδιά. Στη διεύθυνση http://www.letsfindout.com/subjects/sports/blkpower.html υπάρχουν αρκετά στοιχεία και δηλώσεις που αργότερα έκαναν μερικοί από τους πρωτεργάτες του κινήματος, ενώ στη διεύθυνση http://www.johncarlos.com/ φιλοξενείται η προσωπική σελίδα του Τζον Κάρλος.

ολυμπιακοι αγώνες ολυμπιακοι αγώνες Τα αξιοσημείωτα των αγώνων

Η Ολυμπιάδα αυτή επιβεβαίωσε την απόλυτη σχεδόν κυριαρχία των μαύρων και Αφρικανών αθλητών στους δρόμους ταχύτητας (Αμερικανοί) και αντοχής (Αφρικανοί). Στα 100m έγινε μια εκπληκτική κούρσα, που ευνοήθηκε ιδιαίτερα και από το μεγάλο υψόμετρο. Πρώτος τερμάτισε ο Αμερικανός Χάινς με νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9´´ 95/100, το οποίο δεν θα καταρριφθεί για αρκετά χρόνια. Ο Σμιθ με 19´´ 83/100 θα συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 200m και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ στα 400m τρεις Aμερικανοί θα ανέβουν στο βάθρο των νικητών. Κατά τα άλλα, ο Αλ Έρτερ κατέκτησε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία και ο Ντικ Φόσμπερι έδειξε τι μπορεί να κάνει ο άλτης του ύψους με το νέο παλμό που παρουσίασε. Αλλά ο αθλητής που έκανε την Ολυμπιάδα του Μεξικού πραγματικά αλησμόνητη ήταν ο Μπομπ Μπίμον, άλτης του μήκους. Πηδώντας 71cm πάνω από το δεύτερο, έφτασε στα 8,90m αναγκάζοντας τους κριτές να μετρούν και να ξαναμετρούν το άλμα. Από ελληνικής πλευράς, ο παλαιστής της ελληνορωμαϊκής Πέτρος Γαλακτόπουλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 70kg.

Οι μορφές των αγώνων: Μπομπ Μπίμον, Αλ Έρτερ

ESPN: Beamon

http://espn.go.com/sportscentury/features/00014092.html

ολυμπιακοι αγώνες Ο πρώτος ήταν Αμερικανός άλτης του μήκους. Ήταν ένας ιδιόρρυθμος αθλητής που δεν έβαζε ποτέ σημάδια στη φόρα του, με αποτέλεσμα να κάνει συνεχώς άκυρα άλματα. Τη χρονιά των αγώνων δεν είχε προπονητή, γιατί ήταν τιμωρημένος. Στον προκριματικό γύρο παραλίγο να αποκλειστεί κάνοντας δύο άκυρα άλματα. Στον τελικό, με το πρώτο του άλμα στα 8,90m(!) κατόρθωσε όχι μόνο να πάρει το χρυσό μετάλλιο, αλλά να κάνει και ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ που θα παραμείνει 23 σχεδόν χρόνια (το κατέρριψε ο Μάικ Πάουελ το 1991, με άλμα 8,95m). Ο δεύτερος, ο Έρτερ, ήταν Αμερικανός δισκοβόλος. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Επανέλαβε τον ίδιο άθλο και στις τρεις επόμενες Ολυμπιάδες. Στην Ολυμπιάδα του Μεξικού πήρε το χρυσό με το απίστευτο ρεκόρ των 64,78m.

Έριξε συνολικά στην καριέρα του 33.000 βολές μετατρέποντας το αγώνισμα αυτό για δώδεκα χρόνια σε one man show.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος