Οι άλλοι... Ολυμπιακοί

ΟI ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη μας που καλύπτονται από χιόνι τους περισσότερους μήνες του έτους. Οι κάτοικοί τους έχουν προσαρμόσει απόλυτα τον τρόπο ζωής στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις εκφάνσεις και τις δραστηριότητες που έχουν υποστεί αυτή την προσαρμογή είναι και ο αθλητισμός. Τα χειμερινά σπορ κατέκτησαν σιγά σιγά όλο τον κόσμο και αυτό είχε άμεση συνέπεια την καθιέρωση και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Washington Post: Winter Olympics History

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/sports
/longterm/olympics1998/history.htm

Olympics Through The Years

http://infoplease.lycos.com/ipsa/A0115110.html

ολυμπιακοι αγώνες Οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί έγιναν το 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας, όπου συμμετείχαν16 χώρες. Το αξιοπερίεργο με αυτούς ήταν ότι αναγνωρίστηκαν ως Ολυμπιακοί από την ΔΟΕ ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή τους, το 1925. Στο Σαμονί κυριάρχησαν απόλυτα οι Νορβηγοί, οι οποίοι κατέκτησαν μετάλλια στα δώδεκα από τα δεκατέσσερα αγωνίσματα. Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ακολούθησαν διεξάγονταν μέχρι το 1992 την ίδια χρονιά με τους θερινούς. Η ΔΟΕ αποφάσισε να διεξαχθούν οι επόμενοι χειμερινοί αγώνες το 1994 και στη συνέχεια το 1998 στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, ώστε από αυτές τις χειμερινές ολυμπιάδες και μετά να μη συμπίπτουν οι αγώνες, θερινοί και χειμερινοί. Τα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτών των αγώνων αποτελούν προσαρμογές των αγωνισμάτων που διεξάγονται στα πλαίσια των θερινών Ολυμπιάδων. Συγκεκριμένα περιέχονται το χόκεϊ πάνω στον πάγο, οι παγοδρομίες σε διάφορες αποστάσεις, η κατάβαση, το σλάλομ, το άλμα, ο ανώμαλος δρόμος σε διάφορες αποστάσεις, οι σκυταλοδρομίες, το καλλιτεχνικό πατινάζ, τα έλκηθρα κ.λπ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις Ολυμπιάδες αυτές ήδη από το 1936 και την Ολυμπιάδα του Παντεκίρχεν της Γερμανίας. Οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών, εξαιτίας της έλλειψης χιονιού και της μέτριας υποδομής των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, είναι χαμηλές, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο άνθρωπος επιζητεί το συναγωνισμό με τους άλλους και αυτό το χαρακτηριστικό συμβάλλει στην πρόοδο. Η διάθεσή του αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο καθαρά σωματικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στο πνευματικό.

The International Science Olympiads

http://olympiads.win.tue.nl/index.html

The Linguistic Olympics

http://darkwing.uoregon.edu/~tpayne/lingolym/index.htm

Πέραν των θερινών και των χειμερινών Ολυμπιακών, η χρήση των όρων "Ολυμπιάδα" και "Ολυμπιακοί" είναι αρκετά διαδεδομένη και πολλές φορές χαρακτηρίζει συναντήσεις ή διαγωνισμούς που έχουν ελάχιστη ή καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Ήδη από το 1927 διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια οι Ολυμπιάδες ­και όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες­ του σκακιού. Στους αγώνες αυτούς μετέχει κάθε χώρα με τέσσερις σκακιστές. Επειδή η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, οι αγώνες αυτοί διεξάγονται σε δύο φάσεις, μία προκριματική και μία τελική.

Το 1957 αποφασίστηκε η διεξαγωγή αντίστοιχης με τους άνδρες Ολυμπιάδας γυναικών.

Μεγάλη απήχηση στα νέα παιδιά έχουν επίσης οι Ολυμπιάδες για τα μαθηματικά ή ακόμη και για την πληροφορική, στις οποίες διαγωνίζονται κυρίως μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο.

ΟΙ "SPECIAL OLYMPICS"

Το χαρακτηριστικό που κάνει τον αθλητισμό πανανθρώπινο αγαθό, είναι ότι μπορούν να μετέχουν όλοι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, ηλικία αλλά και σωματική ικανότητα.

1999 Special Olympics World Games

http://www2.ncsu.edu/ncsu/univ_relations/
news_services/ebulletin/so/what.htm

Special Olympics

http://www.specialolympics.org/

Στους Ολυμπιακούς εμφανίστηκαν κατά καιρούς ­σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία­ αθλητές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσικώς αδύνατοι. Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμερικανού Τζoρτζ Άιζερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις κατέκτησε χρυσά μετάλλια, αν και το ένα του πόδι ήταν ξύλινο.

Η ΔΟΕ ­και είναι σημαντικό αυτό το στοιχείο­ δεν επέβαλε κανέναν περιορισμό συμμετοχής σε καμία κατηγορία ή ομάδα ανθρώπων. Βέβαια, σιγά σιγά, με την ανάπτυξη του πρωταθλητισμού, η συμμετοχή ατόμων με ειδικές ανάγκες κατέστη προβληματική.

Για αυτόν το λόγο διάφορες οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται με τους συνανθρώπους μας που παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα, αποφάσισαν τη διοργάνωση ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων που απευθύνονται σε αυτά τα άτομα.Οι Special Olympics διεξάγονται κάθε χρόνο σε 150 χώρες τουλάχιστον. Από τους αγώνες που έχουν γίνει σε κάθε χώρα προκρίνονται οι καλύτεροι αθλητές, οι οποίοι και μετέχουν στους Special Olympics World Games, που διεξάγονται σε διαφορετική χώρα κάθε δύο χρόνια. Τα αγωνίσματα του προγράμματος είναι πολλά και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, με μόνη διαφορά τον ερασιτεχνισμό των αθλητών των special olympics. Εκτός από τους θερινούς Special olympics διεξάγονται πάλι κάθε δύο χρόνια και χειμερινοί παγκόσμιοι αγώνες στους οποίους μετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος